Calatoriile cu avionul in timpul sarcinii

Trebuie sa stii ca poti calatori cu avionul fara restrictii in timpul sarcinii doar in primele doua trimestre. Daca sarcina are mai mult de 34 de saptamani, pentru a putea calatori cu avionul va trebui sa prezinti companiei aeriene un bilet parafat de medicul care te supravegheaza in timpul sarcinii, care sa ateste ca nu ai niciun fel de probleme in acest sens.

Specialistii spun ca cel de-al doilea trimestru este cel mai indicat pentru calatoria cu avionul in timpul sarcinii. Asta pentru ca majoritatea gravidelor scapa de greturile matinale, riscul de avort spontan este mult mai scazut decat in primul trimestru si nu s-au acumulat inca foarte multe kilograme in plus.

Iata si cateva sfaturi atunci cand calatoresti cu avionul in timpul sarcinii:

1. Pune-ti in geanta ceva cu miros puternic, care-ti place.

Calatoria cu avionul in timpul sarcinii, din punct de vedere medical, nu are efecte directe asupra evolutiei si dezvoltarii copilului, nici nu prezinta riscul de avort spontan. Totusi, este important sa stii ca raul de inaltime, emotia si stresul aferente unei astfel de calatorii, mai ales daca reprezinta o premiera pentru tine, iti pot spori disconfortul cauzat de sarcina.

Asta in special daca zbori in primul trimestru de sarcina si greturile nu-ti dau pace.

In momentele de impas ca daca tin la nas un servetel umed cu un miros care-mi place si respir adanc, greata se mai diminueaza. Poti avea la tine si o batista parfumata sau ceva mentolat, depinde la ce reactionezi tu mai bine. In avion, unde e imposibil de controlat mirosul din jur, e foarte util sa ai asa ceva.

2. Opteaza dinainte pentru tipul de meniu preferat.

In timpul sarcinii gusturile se pot schimba si, in general, creste si apetitul. Daca stii ca nu mananci vreun fel de carne sau vreun aliment anume, e bine sa-ti alegi dinainte tipul de meniu pe care vrei sa-l primesti in avion. In functie de compania aeriana cu care zbori, ai de ales intre diverse variante: vegetarian, kosher, meniu cu numar redus de calorii, etc.

3. Ai grija ca locul rezervat sa fie cel dinspre culoar, astfel incat sa te poti ridica oricand si sa poti face miscare periodic, pentru a preveni coagularea sangelui in venele picioarelor.

4. Ai grija cum porti centura de siguranta, recomandata de altfel, astfel incat burtica ta sa nu fie incomodata.

5. Trebuie sa-ti iei un bagaj mai mic, cu strictul necesar, ca sa nu fii nevoita sa cari o geanta grea. Nu uita sa pui in bagaj: dosarul cu asigurarea medicala si cu analizele medicale recente, scrisoarea medicala de la medicul ginecolog si actele personale.

In urmatoarele situatii este indicat sa amani orice calatorie:

  • Daca ai gemeni sau sarcina multipla
  • Daca suferi de diabet sau hipertensiune arteriala
  • Daca ai probleme cu placenta sau ai avut sangerari vaginale
  • Daca esti sub supraveghere pentru nastere prematura
  • Daca ai un istoric de tromboza venoasa (inclusiv in sarcinile anterioare)

Pe toata perioada in care esti asezata, poarta centura de siguranta sub abdomen. De asemenea, bea suficiente lichide, in special apa, pentru a contracara efectul de deshidratare al cabinei. Cafeina actioneaza ca diuretic, astfel incat este bine sa eviti sa consumi ceai, cafea sau bauturi cofeinizate inainte sau in timpul zborului. Si fii atenta sa nu consumi alimente care produc gaze inainte de imbarcare. La altitudine mare, gazele din abdomen produse de alimente cum ar fi fasolea sau varza, se expansioneaza, ceea ce te va face sa ai o calatorie inconfortabila.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *